Undreland – Nu med kontroversielle holdninger

Nå, så fik jeg sendt det jeg skulle til potentiel arbejdsgiver. Hvis, såfremt, i fald, og så videre. Håber det gider hjælpe på den underlige blog-blokering som åbenbart er en fast følgesvend, når jeg er i spil om noget med et job jeg gerne vil have. Sært, for jeg er jo ikke ligefrem kontroversiel. Jeg er fuldstændig cafelatte og økologisk bomuld. Egentlig lidt en skam.

Skulle man gro et par yderligtgående synspunkter? Det burde ikke være så svært. I hvert fald ikke, hvis de bare skal være yderligtgående i forhold til dem der sidder og lumrer på regeringsmagten. Jeg kunne jo for eksempel mene, at det er totalt latterligt at piske en stemning op omkring cirka hundrede mennesker, der går i overtøj som er kvindeundertrykkende, samtidig med at man fuldstændigt ignorerer de langt flere kvinder, der lever under langt værre forhold, fordi man ikke får de frygtsomme vælgeres stemmer på at gå ud og gribe ind der hvor det virkelig brænder på. Nå. Det var et tænkt eksempel. For selvfølgelig går de pæne mennesker da ikke bare efter de lavthængende frugter. Det er sikkert bare mig der ikke fatter, hvorfor vi skal sætte alt ind på at ‘redde’ de få kvinder der går i burka, mens de indvandrerkvinder der ikke tør bryde ud af voldelige ægteskaber, fordi det vil betyde at de dermed bliver udvist af landet, kan sejle deres egen sø. Sammen med de kvinder, der sidder indespærret rundt omkring på bordeller og spørger sig selv, hvad der blev af det servetrice/rengørings/fabriks -job, de blev lovet, da de sagde ja til at rejse om på den anden side af jorden for at arbejde.

Jeg kunne også mene noget i retningen af, at der ikke rigtig er nogen ende på galskaben, når en del forældre nu er havnet i en situation, hvor de betaler penge for at give deres børn en ordentlig madpakke med i børnehave. Fordi de ikke synes det er ok at spise børn af med grå leverpostej på discountrugbrød, plasticost, vakuumpakkede gummiæg og frugt fra forrige års høst i Chile. Fordi et eller andet gik HELT galt, et sted efter den velmenende idé om, at alle børn skal tilbydes et ordentligt måltid mad i deres daginstitution. Måske gik ordet ordentligt tabt undervejs. Måske et sted i budgetforhandlingerne (“Herregud, det er jo bare børn”). Og selvfølgelig må man da selv give sit barn en madpakke med – så længe man stadig betaler for den astronautmad, som barnet har lovmæssigt krav på. Åh jo. Hvor tåbelige beslutninger har man lov at træffe i et samfund, før retten til at kalde sig civiliseret bliver inddraget på ubestemt tid?

Eller – jeg kunne gå helt ud til kanten, og mene noget om den danske deltagelse i krigen i Afghanistan. Hå! Wuh! Nu hvor der vist ikke længere kan være danskere der er i tvivl om, at hele affæren i Irak blev skudt i gang på grundlag af en løgnehistorie på størrelse med Kalahariørkenen – eller? Nuvel, Afghanistan: Taleban er en samling banditter af værste skuffe, ingen tvivl om det. Men hvad er det lige med den Afghanske regering, som vi vel ret beset støtter? – Har de lige stille og roligt indført en lov, som giver en mand ret til at sulte sin kone, hvis hun ikke makker ret i ægtesengen? Kan vi få en konservativ politiker på banen her? En af dem, der ikke kan få nok af at svinge fanen for kvinders rettigheder? Brian? Nå. Brian er vist blevet træt i armene.

Voila. Tre på stribe, og det var ikke engang svært. Alligevel kan jeg mærke, at det ikke bliver hverdagskost. Der er heldigvis mange som er helt forrygende gode og skarpe til den slags, og som slet ikke kan lade være. Det kan jeg godt. Det meste af tiden.

Det meste af tiden er jeg meget tættere på hverdagen. På mikrokosmos. På børn og mariehøns og skyer og knækbrød og hudafskrabninger og spørgsmål om firbens haler og hvilket bandeord der er det værste i hele verden. Og jeg har taget mig selv i at have dårlig samvittighed over at jeg ikke beskæftiger mig mere med at være politisk og polemisk, end tilfældet er. Når nu jeg kan. Men stille og roligt dæmrer det for mig, at den måde jeg udfylder min plads i verden på, er lige så vigtig. og sætter lige så dybe spor. Og derfor skriver jeg mest om nærhed.


Kommentarer

Undreland – Nu med kontroversielle holdninger — 14 kommentarer

 1. Mand, hvor jeg elsker din blog!! FØrste gang jeg skriver til dig, – må bare sige (igen) – mand, jeg æælsker din blog!

 2. Mmn. Til det hele. SÅ enig. Får osse ind imellem den der trang til at gå ud og råbe nogen meget højt og længe ind i hovedet, gerne nogen af dem, der bestemmer alting for os. Og spilder tid og penge på sindssygt stupide ting. Men bliver bare så træt, inden jeg overhovedet kommer i gang. Fordi der er SÅ meget at råbe over, at det tit virker helt uendeligt og meningsløst og sikkert ikke ændrer andet end modtagerens hørelse efterfølgende. Og så vender jeg også tilbage til det nære univers, og du har helt ret i, at man her gør en kæmpe forskel. Hver dag. Hele tiden. Og dét er sku osse en vigtig opgave!

 3. Jeg må sige, at skarpe synspunkter på ingen måde misklæder dig eller din blog. Jeg er i øvrigt meget enig i de synspunkter, du her giver udtryk for.

  Keep up the good work!

 4. Oh, det er så rart at få luft. Kender det alt for godt 🙂

  Jeg er skam helt enig i alt det, du siger.
  Jeg vil bare vove den påstand, at disse vanvittigheder ikke har noget at gøre med, hvilken regering der er på banen.

  For hvor er det altid nemt at være i regeringsopposition – så kan man nemlig bare nøjes med at brokke sig over alle de andre, og man behøver ikke at tage ansvar.

  Jeg kan nu godt more mig lidt over, at oppositionen ikke engang kan blive enige om, hvordan man skal være opposition, eller hvad man skal mene om det hele eller det halve. Så hvis man tror, det bliver bedre af at skifte regering, så…

  Men det bliver helt sikkert anderledes.

  Og ingen regering kan ændre på dit skrivettalent. Igen krydser jeg fingre for, at din jobsøgning skal ende lykkeligt.

 5. Hold da op – skal det nu til at være moderne at mene noget… Nå, men i min bog er du ikke kontroversiel. I min bog, er du helt rigtig og det er holdningerne også. Total spot on.

 6. Kæmpetak! Allesammen! Jeg sidder jo og rødmer helt op til hårrødderne.

  Ellen, selvfølgelig er det lidt gratis at brokke sig når man er i opposition, og der er helt klart nogen der formår at gøre det mere sagligt end andre. Om det er til grin at oppositionen har problemer med at få synkroniseret deres politiske mavefornemmelser, kan man jo diskutere. Jeg ville da ønske at de var knivskarpe og uden slinger i valsen – men det er nok ikke så enkelt at få hele regimentet til at rette ind, når der trods alt er tale om en flok ret forskellige partier.

  Og jo, jeg tror faktisk det bliver bedre af at skifte regering. Må indrømme at jeg ikke synes det kan blive meget værre end det er nu, indenfor rammerne af et demokrati (hvis vi lige ser bort fra Pia K’s nylige drømme om at blive kulturminister). Alene det at få en regering, der ikke er afhængig af DF som parlamentarisk grundlag – uh, det ville gøre godt.

 7. Det politisk demokratiske arbejde baserer sig på at skabe eller finde konsensus mellem interessemodsætninger, og hvis ingen ind imellem udtrykker noget kontroversielt (bruger ytringsfriheden på den måde det var meningen, at den skulle bruges), så går det galt. Hvert lille pip tæller med 🙂

  Det er også godt at vise forbindelsen mellem mikrokomiske begivenheder og så de større perspektiver, når man nu kan se den politiske sammenhæng.

 8. Hej Anne,
  Det er dejligt at læse, at du både har blikket på det nære og det svære. Rart, at man ikke er den eneste, der synes, det er hårdt at mene noget, når man synes man er bedst til den del med en lun bolle i en pose og alt det selvironisk behagelige.

  Kærligst
  Lene

 9. Donald, velkommen her, og tak for det! Jeg er helt enig – og derfor pipper jeg det jeg kan 🙂

  Lene, vekommen og tak skal du ha’. Det ER bare lettere for mig med den lune bolle og det selvironiske hverdagsflow, så hvis du har det på samme måde, er du bestemt ikke alene! (bortset fra det, så er jeg jo sneak-peeker ovre på Det Gode Råd, og jeg synes nu egentlig du er ret god til at mene noget!)
  Kærligst A

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.