Heks med stil

Så var der jo den anden bog. Altså den, der ikke handler om Angelinas røv. Men om min. Og rigtig mange andres. Potentielt alle dem, der på et eller andet tidspunkt har stået og snoet sig foran et spejl, og sagt åndssvage ting hvori ordene “håbløst”, “aldrig” og “vanskabt” indgik. Og potentielt endnu flere andre, som måske ikke har været helt så sure på sig selv, men som bare har et skab fyldt med impulskøb. Den handler om at få styr på sin stil, hvis man skulle have lyst til det. Og hvis man ikke har lyst, så kan man faktisk godt gå hen og få det, mens man læser. For den er skrevet af en kvinde der kan sit kram og brænder for sit fag, og den slags smitter noget så nederdrægtigt.

Hvad klæder mig?

En håndbog, altså (kan man godt kalde en håndbog for skønlitteratur, hvis man bliver skøn af at læse den?).

Nå, men altså: Christina Wedel har skrevet en bog, som er fuldstændig skøn – af mange forskellige grunde. Først og sidst, så er den fyldt med konkrete, anvendelige råd, som er lige til at hapse. Ikke en masse ævl om pæreform og pyramideform og “sørg for at skjule dit og dat”. Nix. Lige ud ad motorvejen: “Tal pænt til dig selv” – og “fremhæv det, der er flot”. Og “sådan gør du” (og “jo du gør. Bare gør det! Vent og se!”). Og glad bliver man. Jeg blev i hvert fald. Og parat til at vende vrangen ud af garderobeskabet, og give mit lækreste jeg en gang lak.

Og – så er det befriende helt ud i tåspidserne, at den hjertelige stilheks (det er ikke en betegnelse, jeg har fundet på!) giver fanden i hvad man må og ikke må sige om kvinder og mænd. Og gu’ kommer jeg da ikke nogensinde til at trippe rundt i hjemmestiletter med dun på, og vel er min økonomi da ikke så meget som i nærheden af et niveau, hvor en spa-dag på d’Angleterre lige er noget man kaster ind i kaleneren med jævne mellemrum. Men det er mindre væsentligt. Det væsentlige er, at der er en, der har pustet mig i øret og mindet mig om noget. Om, hvor fedt det hele svinger, når man går ud af sin dør om morgenen, og føler sig væg-til-væg-lækker. Om at livet er en fest, som bliver sjovere, hvis jeg selv fyrer op under den. Om at sanselighed er en dyd, selvom der stadig er folk der påstår det modsatte.

Og så er Christina Wedel den eneste forfatter jeg har mødt til dato, der slipper fint af sted med at bruge bydemåde uden slinger i valsen og kalde sin læser for “søde skat” – i samme sætning. Og som dermed på smukkeste vis selv demonstrerer, at kvindelighed og gennemslagskraft ikke behøver at vige for hinanden – hvis nogen stadig skulle hænge fast i den vildfarelse? Nej vel?

Christina Wedel: Hvad klæder mig?
Pretty Ink 2009
.

Kommentarer

Heks med stil — 5 kommentarer

  1. Wauw, den napper jeg på vej hjem hos boghandleren. Det var meget spændende at læse, Anne, og hvem vil ikke gerne vise sine beste sider frem og høre nogen (og gerne én selv) sige ‘søde skat’ …
    Tak fordi du fortæller om bogen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.