Giv mening på søndag!

Hvis jeg skal komme med et bud på en mærkedag som er mere åndssvag end Valentinsdag, så må det afgjort blive Mors Dag. Den lugter mere af spekulation, aflad og kunstige sødemidler end af roser og chokolade, synes jeg. Men jeg er også hjernevasket hjemmefra. Med sæbe.

Til gengæld er der noget HER, der giver mening – hele vejen herfra og til Etiopien, hvor det ikke er en gåtur i parken at blive eller være nogens mor. Nu kan man nemlig markere Mors Dag ved at donere 200 kr. (det samme som blomsterhandleren tager for en dusk) til Maternity Worldwide, som arbejder for at nedbringe dødeligheden blandt fødende og nybagte mødre, der hvor den er alt, alt for høj. Giv noget ud over det sædvanlige: Giv mening!

…Hvis man har en mor, som har en computer, så kan man samtidig give hende den gave man får som kvittering. Alle der bidrager får nemlig ret til at downloade et stykke computerkunst af Olafur Eliasson. Jeg har ikke set det, men det lyder både interaktivt og poetisk; Det er en screensaver med ildfluer. Hver gang MWW modtager et bidrag, tilføjes der en ildflue, så værket vil vokse hjemme på ens mors computerskærm, hver gang nogen giver en gave. Jeg ved ikke med jer, men jeg fik lidt gåsehud da jeg hørte om det i radioen i morges. Der står mere inde på MWW’s hjemmeside. Som også byder på både barske og livsbekræftende beretninger.

Og hey, hvis du er erklæret fan og tilhænger af Mors Dag på den gammeldaws facon, så er det selvfølgelig helt fint. Og det ene udelukker jo ikke det andet, vel?


Kommentarer

Giv mening på søndag! — 14 kommentarer

 1. Jeg er med! Jeg er også opdraget til at hade mors dag og opdagede først som voksen at det faktisk ikke er en dag industrien har fundet på. Den blev oprindeligt opfundet af en taknemmelig amrikansk datter, men forretningslivets aktive indsats for at provoverer dagen har ganske fjernet den sympati jeg eventuelt kunne fatte for ideen. Det her derimod giver mening.

 2. @ Marina: Tak! Jeg tror nok, når jeg nu tænker efter, at jeg også er faldet over historien om oprindelsen og den taknemmelige datter. Men som du også skriver, så fortaber den gode historie og de fine hensigter sig godt og grundigt i et letkøbt reklamestunt, som kun er til at blive tvær af.
  “Er der da slet ingen mærkedage, som skal være fri for indsamlinger til velgørende formål?” spurgte DRs journalist (gudhjælpemig) i interviewet med en af initiativtagerne i radioen i morges. Som om det ene skulle udelukke det andet, hvis det endelig var.
  Heldigvis tror jeg der er mange som kan se en mening med sådan en kampagne.

 3. Jeg synes, at mors dag godt må markeres. I modsætning til Valentines Day, som stinker af profit, har den sådan en sød duft af søndag formiddag og varme frikadeller og kys og saftevand over sig. Men jeg har også været med på vognen siden lille.

  Den skal ikke markeres med en dusk og et grimt krus, der står “Mor” på, men med en lille ting, man ved, ens mor kunne bruge, men ikke giver sig selv.

  OG jeg synes, at støtte til Maternity Worldwide er en genial idé. Som jeg vil give mig selv i Mors Dags gave og promovere skamløst. Men min egen mor får altså stadig et lille kort og en lille dims. For det er heller ikke en gåtur i parken at være mor her, selvom jeg godt ved, at parken er ret meget mere comfy indrettet.

 4. Super fint. Her er lidt i samme genre. Ikke fordi jeg vil spamme med reklame, men nu du selv har bragt emnet på bane.
  Kram fra Lena:

  Kunsten at Redde en M O R

  Brug Mors Dag til noget fornuftigt:
  Kom til Mors Dag Brunch d. 9. maj kl. 10 – 12.30 på Kvindemuseet

  Hvert minut dør en kvinde under graviditet eller fødsel, og millioner af børn efterlades uden deres mor. Kvinderne dør, fordi der ikke er læger eller sygeplejersker i nærheden, eller fordi der mangler simple ting som nål og tråd, hygiejniske forhold eller donorblod. Med politisk og offentlig opmærksomhed samt ganske små midler kan denne situation ændres.

  Det sætter vi fokus på ved et brunch-arrangement på Kvindemuseet på Mors Dag. Vi viser BBC-dokumentarfilmen ”Fit for life”, som viser udfordringerne for en fødende kvinde i Bangladesh. Derefter er der oplæg ved Joshi Shakuntala fra den indiske organisation SAHAOYG, som vil fortælle om problemerne med mødredødelighed i udviklingslande, og hvad vi kan gøre for at forbedre situationen. Kirsten Brosbøl, MF (S), vil fortælle, hvordan Folketinget arbejder med at bekæmpe mødredødelighed og sikre kvinders reproduktive sundhed og rettigheder. Film og oplæg foregår på engelsk.

  Tag fat i din mor, datter eller søn, veninde eller mand og kom ind og bliv klogere på, hvordan vi styrker forholdene for mødre verden over.

  Lækker brunch kan købes for 85 kr. Forudgående tilmelding er nødvendig.

  Pris: 85 kr.
  Tilmelding: kontakt@kvindemuseet.dk eller telefonisk 86 19 64 71
  Arrangør: Kirsten Brosbøl MF (S), Socialdemokraterne i Region Midtjylland, Kvindemuseet i Danmark
  Sted: Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, 8000 Århus C

 5. @ Fie: du har jo ganske ret – selvfølgelig skal vi også huske at påskønne de nære mødre, selvom de ikke har født på et jordgulv og rejst sig for at gå 40 kilometer efter vand til at vaske barnet i.
  Det lyder til at du har et hyggeligt forhold til Mors Dag, og jeg bliver helt retrostemt og kan næsten høre Tony Bennett nynne i baggrunden…

  @ Kirsten N: Selv tak! Og spred det gerne vidt omkring!

  @ Lena: Jamen når det er den slags reklame, så spam los! Det ser rigtig spændende (og en lille smule skræmmende) ud, og havde jeg ikke været anderswo indplottet i nogens kalender, så havde jeg været at finde der. Tak igen og kram rightbackatya.

 6. Nu sluttede du jo med at sige, at det er o.k. at holde af den gammeldaws mors dag, og historien bag kender du også, men jeg vil alligevel forælle min, som går tilbage fra de første morsdage, jeg kan huske fra omkring 1959:
  Det var nemlig den eneste dag om året, hvor min mor fik fri, for det var en gammeldags landbohusholdning, hvor den daglige trummerum startede med, at hun stod op kl. 5:30 og tændte op i kamin (yes) og komfur (yes), så der kunne være varmt, til herren i huset og børnene skulle op.
  Men mors dag fik og nød hun: blomster og morgenmad på sengen; far og jeg og senere mine søstre fik i fællesskab serveret både frokost og aftensmad. Kvaliteten af måltiderne taler vi ikke om, for den er ligegyldig…
  Min mor elskede denne eneste dag om året, hvor hun var fri for huslige pligter, og den var hende så sandelig vel undt.

  Jeg siger ikke, at man ikke skal støtte den gode sag, du nævner – eller en hvilken som helst anden god sag – og mors dags oprindelige ånd er forlængst outdated, men derfor kan jeg nu godt lide tanken om de nære tings værdi.

 7. @ AB: Det er mig der siger tak! Tak fordi du spreder budskabet, og tak for roserne oven i købet. Og for mail, dejlige du. Jeg er helt vildt glad for alle de tanker og al den hjælpsomhed, og glæder mig så meget til lige at få en eftermiddag med dig snart.

  @ Ellen: Tak for din historie. Den er dejlig, og den slags mors dage har helt sikkert været noget særligt, det tvivler jeg slet ikke på.
  Mon ikke du godt ved, at selvom jeg ikke kan se fidusen i blomsterhandlernes bud på mors dag som den ser ud nu, så er lige præcis de nære tings værdi det sidste jeg vil give afkald på? Det tror jeg.

 8. Selvfølgelig ved jeg det – det var forkert formuleret, for det var ikke min mening at anklage dig for at være kold over for de nære ting. Og så lige dig af alle – nænej 🙂

 9. Tænk min datter købte mig i år en blomst fordi hun ikke er hjemme på søndag hvor hun sejler rundt i Grækenland med sin far. Mors dag havde hun hørt om hos en veninde hun sov hos og så synes hun da ikke at jeg skulle snydes. Med ét slag var mit noget forbeholdne forhold til mors dag forduftet…

 10. Marina, det forstår jeg godt!
  Og selv tak. Sådan var det også ment. Som et helt ægte.
  Og skulle du få brug for det, er der mange flere hvor det kom fra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.