En god handel

Jeg er på bagkant. Mens det halve blogland dagen igennem er flydt over af fokus på fairtrade, har jeg forsøgt at gøre mit nær-deadline arbejde færdigt uden at dryppe snot direkte ned i tastaturet (ja, muligvis en anelse mere information end nogen lige havde ønsket sig, men jeg er næsten så forkølet som kun en mand kan blive, og det er synd for mig).

Men jo – jeg er også en af de heldige, som har fået en kasse med gode ting fra Urtekram. Og nu kan jeg jo se i kommentarfelterne på de andre blogs, at der – blandt mange positive ord – også er dukket kommentarer op hist og her, med lige præcis det der var min første tanke, da jeg blev spurgt om jeg ville være med: “Ih hvor smart, så fik Urtekram nok lige reddet sig en omgang billig reklame!”

For jo: Det var faktisk det første jeg tænkte, da jeg fik henvendelsen. Man er vel på stikkerne for at sikre sig, at éns blog ikke bliver til en reklamesøjle. Eller… er man? Pludselig fik jeg en underlig smag i munden. For hvem var det lige, der løb rundt med armene oppe over hovedet, da hun blev tilbudt et gratis hotelophold – mod at skrive om det? Og hvem er det der glad flår bogpakkerne op, når der kommer nyt fra det forlag, som bruger bloggere til at omtale deres bøger?

Og… hvor fanden er forskellen, bortset fra at denne gang drejede det sig så om at støtte, at nogle mennesker, der i forvejen ikke har for meget, kan få en anstændig pris for deres produkter. Ja uha ellers, hva? Ordentligt klip i karmakortet til mig, dér.

Må jeg sige noget til mit forsvar? – Jeg er jyde. Mangegenerationsjyde. Totalt indfødt. Og som enhver ved, så er alle vi jyder karakteriseret ved at at vi er mistroiske overfor alt hvad der kommer fra udlandet (herunder København). Fx det der Fairtrade, som alle ved er noget de rige køber inde i det der Irma. For at vise at de har overskud på den globale måde.

Til gengæld er vi herovre i Jylland også altid glade for en god handel (det er derfor vi aldrig kører nogen steder uden en trailer). Og en god handel, det er sådan en hvor man føler, at dér scorede man godt nok lige den helt store gevinst.

Og: Derfor tror jeg faktisk, Fairtrade har en fremtid i Jylland – når vi lige finder ud af hvad det er. For hvis jeg, ved at købe varerne med det blå-grønne wannabe yin-yang logo, kan være med til at skubbe verden et lille hak i en retning, hvor flere har råd til at sende deres børn i skole, og hvor ikke alle bananbåde er ladet med pesticider – en verden hvor flere mennesker har et anstændigt liv – så har jeg dæwlme da gjort en god handel. Æ’ å?

PS: Ja, Urtekram har fået pænt meget omtale i dag – for den pris det har kostet dem at forkæle en flok bloggere med kanelhjerter, babyfigner, kaffe, vanille og kanel, altsammen økologisk og fairtrade. Vel har de så. Men ved I hvad? Jeg synes for en gangs skyld at målet helliger midlet, når målet er en verden med mere fair handel, og midlet er at fodre mig med småkager.


Kommentarer

En god handel — 9 kommentarer

 1. jeg har da kun et spørsmål smagte det godt? for vi jyder vil som regle godt betale lidt ekstre for at støtte en god sag men det skal skisme også smage godt!
  knus og god jul
  søs

 2. @Søs: Kanelhjerterne var fabelagtige og forsvandt som dug for solen. Babyfignerne er også rigtig gode, men dem har jeg gemt lidt, for jeg har planer med dem. Tror de vil gøre sig rigtig godt som medlemmer i noget konfekt.
  …Men altså, i virkeligheden har jeg jo storforbrugt Urtekrams produkter i lang tid – netop fordi de laver gode ting. Så jow, jeg mener bestemt de opfylder alle jyske standarder.
  Også knus og rigtig god jul til dig!

 3. Godmorgen Anne! Godt, at jeg lige slog et smut herind omkring før jeg skal møde alt for tidligt på arbejde! Tak for din dejlige blog og for, at jeg ofte står og tø-hø’er på godt gammeldaws jysk, når jeg læser mig igennem dine indlæg!
  Jeg håber, du fik snottet op fra tastatuet igen!
  – Og ja! Målet helliger midlet…
  Godmorgen!

 4. Håber du har styr på snot, blog og fairtrade;o)

  – Ærligt, så forstår jeg ganske enkelt ikke hypet omkring det med reklamer – det må vel være op til hver enekelt at vurdere om det lige er sagen eller ej?

  – Men ih nej, her i dette “blog-land” peger vi glad og gerne fingre af hinanden, så snart nogen vælger en lidt anden vej end gennemsnittet – og ja det stinker!
  (Hvilket dobbeltmoral i øvrigt også gør)!

  Nå, men anyways – jeg vil egentligt bare sige at det var helt rart at læse det her indlæg, som ser det lidt mere oppe fra og ned;o)

  God dag!

 5. Jeg ville ikke tøve et sekund med at lave reklame for urtekram. Dengang jeg havde en simpleliving-hjemmegående-mor-økoblog snakkede jeg i et væk om urtekram,,,jeg har virkelig været urtekram fan og synes det er et vigtigt budskab at bringe – at gøre opmærksom på det findes.
  Og så synes jeg du formår at gøre det på din helt egen undrelandske måde! 🙂 Skønt!!!
  Kærligste hilsner
  Vestjyden :O)

 6. HØRT. Anne kan skrive så alt giver mening på både den ene og den anden led.

  I USA har de fået en lov hvor alle bloggere skal oplyse hvis det produkt de anpriser er givet som gave. Det synes jeg en “fair” måde at gøre det på for som sådan har jeg ikke noget imod at der gøres reklame på denne måde men jeg jeg vil godt lige vide det.

  Jeg er selv i syv sind med Badut iøjeblikket og ved slet ikke hvilken hest jeg kommer til at sætte mig på i fremtiden.

 7. fra en jyde til en anden Og denne jyde ikke bare jyde, men NORDjyde. Det’ de værste!

  Jeg er så med på, hvad du mener med den gode handel. Og hotelopholdet og bøgerne er jeg ved at skide grønne grise over i misundelse. Men småkager er nu hller ikke at forklejne…get it?…forKLEJNE? I know, hvis man føler trang til at forklare sin joke, så skulle man have holdt den for sig selv 😀

  ps. du har også skrevet mit yndlingsfairtradeindlæg 🙂

 8. Jeg kan sagtens følge, alt hvad du skriver – men det ændrer ikke ved, at det er et pr-stunt, og selvom I alle sikkert elsker fair trade og Urtekram i forvejen, så ville I ikke have skrevet om det uden de figner … Jeg har i hvert fald ikke læst om fair trade hos de udvalgte bloggere før … og for mig gør det omtalen om ikke ligefrem utroværdig, så i hvert fald kedelig. For man kan godt mærke, at hjertet ikke RIGTIG er med. Synes jeg.
  Det var smart af Urtekram at give en pose figner for al den omtale, (og hey, jeg arbejder i pr-branchen, så det er altså ikke fordi, jeg har et problem med pr, overhovedet), men de mange blogindlæg om emnet har i mine øjne været temmelig kedelig læsning. Der har været mere pligttekst end ‘skrevet af lyst’ over det, mere skolestil end ‘det føler og mener jeg, virkelig’. Det ville i mine øjne være så meget mere overbevisende, hvis du havde skrevet om fairtrade i sidste måned, helt af dig selv, for så er jeg sikker på, at det ville være ret fantastisk læsning, som det almindeligvis er herinde hos dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.